Wat zijn de beste tips om uw beddengoed te verzorgen?

beddengoed verzorgen

Onze bedden zijn een toevluchtsoord: we brengen er niet alleen een derde van ons leven door met slapen, maar ze zijn ook een plek waar we ons kunnen ontspannen, om ons lichaam en ziel te herstellen en te doen herleven. Dergelijke plaats verdient de juiste en regelmatige verzorging, niet? Lees verder voor de beste tips om uw beddengoed te verzorgen.

Waarom je je beddengoed regelmatig moet schoonmaken ?

Wat veel mensen niet weten, is dat huidirritatie en acne, vaak het gevolg zijn van ongewassen beddengoed. Als we slapen, hebben we de neiging om te zweten en dode huidcellen af ​​te werpen. Hierdoor wordt uw dekbed een broedplaats voor bacteriën. Ongewassen lakens kunnen ook astma en een verstopte neus veroorzaken en zijn aantrekkelijk voor huisstofmijt. Als uw wasmachine niet groot genoeg is om uw lakens thuis te wassen, of als u gewoon wilt dat uw beddengoed professioneel wordt gereinigd en geperst, dan kunt u altijd gebruik maken van onze ophaal- en bezorgservice. Maak er een gewoonte van in uw agenda. Maak gerust een online afspraak of bel met ons klantenserviceteam om een ophaling vanaf uw huis te regelen. Bergen was, onze zorg !

Hoe u uw beddengoed schoonmaakt ?

Een zachte cyclus van 40 °C is voldoende voor regelmatige schoonmaakbeurten. Als u uw lakens met een te hete stand wast, kunnen de vezels van het linnen beschadigd raken. De keuze van wasmiddelen is essentieel, omdat uw beddengoed elke nacht in direct contact komt met uw huid. Milieuvriendelijke wasmiddelen zijn een natuurlijk en veilig alternatief voor conventionele wasmiddelen. Ze bevatten geen chemicaliën of toevoegingen en zijn beter voor je huid, je gezondheid en de planeet. Moderne, duurzame wasmiddelen zijn ook zeer efficiënt, van productie tot spoelcyclus en houden uw beddengoed fris en schoon. Als u ’s nachts moeite hebt om in slaap te vallen, of als u gewoon midden op een drukke dag wil ontspannen, raden we u aan om de natuurlijke wasvloeistof te proberen. Kies bij voorkeur een wasvloeistof geparfumeerd met lavendel. Dit verlaagt de bloeddruk en hartslag en brengt je in een ontspannen toestand. 

Hoe u uw dekbed en kussen schoonmaakt ?

Afhankelijk van welk materiaal uw dekbed en kussen zijn gemaakt, gelden er verschillende onderhoudsinstructies. Zorg er dus voor dat u goed naar het waslabel kijkt voordat u aan de slag gaat. Sommige donzen dekbedden zijn bestempeld als ‘alleen chemisch reinigen’. Natuurlijk is het niet erg aantrekkelijk om elke nacht in een met chemicaliën doordrenkt bed in slaap te vallen. Daarom raden we u aan om ze in plaats daarvan professioneel te laten reinigen. Dat kan door onze eigen ‘dons dienst’. Niet iedereen heeft een voldoende grote trommel waarin het dekbed voldoende plaats heeft om de pluimen te laten drogen.  Wilt u uw dekbedden en kussens toch liever thuis schoonmaken? Zorg er dan voor dat u het met een zachte, koude cyclus wast, omdat warm of heet water de stof kan doen krimpen. Het meest cruciale onderdeel van dit proces is om het goed te drogen, om schimmelvorming te voorkomen. Laat het dekbed ongeveer 24 uur drogen om ervoor te zorgen dat het helemaal droog is voordat je het weer op je bed legt.

Hoe u uw beddengoed kunt drogen ?

Als je kunt, kun je ze het beste drogen door ze op te hangen, en het overlaten aan de buitenlucht, bij voorkeur in de zon, aangezien UV-licht effectief is bij het doden van micro-organismen. Helaas is het weer niet altijd geschikt in België voor deze optie, dus je kunt er altijd nog kiezen om een heet strijkijzer over de kussenslopen te laten lopen, om de overgebleven bacteriën te doden. Een andere optie is de droger, maar wees voorzichtig: het duurt een tijdje om alles volledig te drogen, zelfs in de droger, en als je je lakens te lang erin houdt, kunnen ze krimpen (om niet te spreken van een energieverspillende droogkast) en het is tevens niet de milieuvriendelijkste optie. Droog uw lakens dus op de laagst mogelijke temperatuur en binnen de kortste tijd vermindert dit krimp en helpt het kreuken te voorkomen. Als u nogal wat lakens heeft en niet veel ruimte of tijd heeft om dit te doen, kunt u dit beter uitbesteden aan een professional als O’PURO wiens grote, computergestuurde machines uw linnen veel beter zullen wassen en je veel energie zullen besparen!

Hoe vaak uw beddengoed, dekbed en kussen schoon maken ?

Het is in het begin misschien een vervelende taak om er een gewoonte van te maken om uw lakens één keer per week schoon te maken, maar gezien de eerder genoemde gezondheidsvoordelen die het heeft, is het zeker de moeite waard. We raden aan om drie verschillende sets te hebben, zodat je er altijd één kunt hebben om in te slapen, één voor in de wasmachine en eentje om in je lades te bewaren. Wat extra beddengoed in huis hebben is nooit een slecht idee, je weet immers nooit wat de nacht brengt.

Dekbedden en kussens minimaal één keer per seizoen schoonmaken is zeker een must. Om de paar maanden eens goed uitkloppen en blootstellen aan de lucht en zonlicht (UV) is een goed ritueel om bacteriën en geuren te voorkomen, zeker in deze dagen van sanitaire nood.

Tot slot

We hopen van harte dat dankzij deze blog met de beste tips om uw beddengoed te verzorgen, de zorg voor je geliefde beddengoed en het schoonhouden ervan nu wordt toegevoegd aan je wekelijkse takenlijst, of waarom zou je jezelf niet wat tijd besparen en het toevertrouwen aan de diensten van O’PURO? Goede zorg verlengt niet alleen de levensduur, maar gaan slapen en wakker worden in frisse en geurige lakens moet als een van de prettigste gevoelens in het leven gelden. Geniet van je slaap en droom zacht.