Veelvoorkomende fouten bij het wassen en hoe ze te verhelpen.

Ieder jaar belanden miljoenen kledingstukken wereldwijd op het stort wegens onherstelbare schade door een verkeerde behandeling,… het is dus vrij duidelijk dat wasfouten de aarde veel meer kunnen kosten dan we ons voorstellen. Laten we dus eens kijken naar de valkuilen en veelvoorkomende fouten waar we allemaal in zijn gevallen, die gemakkelijk vermeden konden worden . Van wassen met te veel wasmiddel tot het te vol vullen van de machine, hier zijn de meest voorkomende wasfouten en hoe je ze kan vermijden…

  1. Het etiket niet lezen.

Zelfs als je denkt dat het een eenvoudig katoenen T-shirt is, moet je altijd het etiket van een nieuwe aankoop controleren voordat je het wast, om zeker te zijn en fouten te voorkomen.

Wat u in plaats daarvan kunt doen: Leer hoe u kledinglabels kunt lezen en wat de symbolen betekenen.

  1. Wassen en drogen op te hoge temperatuur.

Hoewel het misschien verleidelijk lijkt om de temperatuur hoger te zetten, kan dit vaak een contra-intuïtieve beslissing zijn. Wassen en drogen op een te hoge temperatuur kan leiden tot smeltende vezels, krimpen en verhoogde slijtage van uw kleding – als gevolg van verhoogde wrijving door hoge temperaturen. Op de lange termijn zal dit de levensduur van uw kleding verkorten, omdat uw kleding beschadigd raakt en mogelijk sneller wordt weggegooid. Dit heeft helaas nadelige gevolgen voor zowel de planeet als uw portemonnee!

Wat te doen in plaats daarvan: Was koud! De meeste kledingstukken kunnen gelukkig gewassen worden op 30 graden, wat minder energie verbruikt en zachter is voor kledingvezels. Kies voor het drogen waar mogelijk voor een waslijn in plaats van de wasdroger. Je kleding zal minder versleten zijn, wat een langere levensduur en een gelukkigere planeet betekent. Als je speciale, moeilijk te onderhouden items hebt, dan is dit waar O’PURO tussenkomt!

  1. Een vlek te lang laten zitten voordat je hem schoonmaakt.

We hebben het allemaal wel eens gedaan, maar vlekken die lange tijd in de vezels van het kledingstuk blijven zitten, zijn veel moeilijker te verwijderen.

Wat te doen in plaats daarvan: Week of pre-spot de vlek onmiddellijk, indien mogelijk! Dit helpt de vlek op het kledingstuk te vervagen en geeft het de beste kans om te worden verwijderd. Laat de vlek na het voorbehandelen een paar minuten intrekken (of een paar uur bij bijzonder hardnekkige vlekken: lees steeds de bijsluiter van de het wasmiddel of voorbehandelingsprodukt) voordat u het kledingstuk met uw gebruikelijke wasprogramma wast. Het is belangrijk op te merken dat bepaalde materialen, zoals zijde, niet ter plaatse mogen worden behandeld, omdat de kleur gemakkelijk kan vervagen en lichter worden.

Dit advies is ook van toepassing op kleding die u naar een professionele droogkuis brengt: we adviseren onze klanten meestal om vlekken rechtstreeks naar ons toe te brengen om de kans te vergroten dat ze volledig worden verwijderd.

  1. Te krachtig over een vlek wrijven.

Ja, zoiets bestaat! Als je te veel over een vlek wrijft om te proberen deze te laten vervagen, loop je het risico dat je blijvende schade aan de stof aanricht of dat de kleur vervaagt – wat dan niet meer te herstellen is.

Wat te doen in plaats daarvan: Week het kledingstuk eerst om de vlek te verwijderen, wrijf of dep vervolgens zachtjes met koud water en een vlekverwijderaar. Als je nerveus of onzeker bent, is het verstandig om dit te testen op een klein deel van de stof dat niet zichtbaar is.

  1. Ritsen vergeten te sluiten voor het wassen.

Het is gemakkelijk te missen, maar open ritsen kunnen kleine gaatjes, scheurtjes en onnodige slijtage aan delicate items veroorzaken terwijl u in uw wasmachine of droger gooit.

Wat u in plaats daarvan kunt doen: Voordat u uw kleding wast, moet u eraan denken om alle ritsen en sluitingen (van uw jeans, short, beha’s, enz.) te sluiten om te voorkomen dat ze tijdens het wasprogramma aan andere items blijven haken en eraan blijven haken. Voor zeer delicate items raden we aan te investeren in een waszak om ervoor te zorgen dat ze niet tegen andere kleding krassen. Als u toch een scheur krijgt, probeer het dan eerst te repareren voordat u eraan denkt om het weg te gooien – u kunt het zelf doen of gebruik maken van onze professionele hersteldienst

  1. Te veel wasmiddel gebruiken en rechtstreeks op kleding gieten.

Het is misschien verleidelijk om extra wasmiddel toe te dienen, maar meer wasmiddel staat niet gelijk aan frissere kleding! Overtollig wasmiddel kan zich in de stof ophopen en vormt de perfecte voedingsbodem voor bacteriën om te groeien. Tevens zal het rechtstreeks op de stof gieten van geconcentreerd wasmiddel geen betere resultaten opleveren, integendeel – dit kan uw kleding vlekken, bleken of verbleken.

Wat u in plaats daarvan moet doen: Gebruik alleen de hoeveelheid die op de fles wasmiddel staat aangegeven. Naast het gebruik van zoveel als wordt geadviseerd, raden we aan om niet-biologische wasmiddelen te gebruiken ( ze zijn veganistisch en dierproefvrij, werken bij lage temperaturen en zijn gemaakt met ethisch verantwoorde ingrediënten. Vriendelijker voor je huid, je kleding en de planeet.

  1. Overvullen van de machine.

Makkelijk gedaan, als je denkt dat we tijd en energie besparen! Dit kan echter leiden tot kleding die niet goed wordt schoongemaakt door onvoldoende wrijving.

Wat u in plaats daarvan moet doen: Laat gewoon een opening tussen de kleding en de bovenkant van de machine en vul niet helemaal tot aan de bovenkant!

  1. Overmatig wassen.

Als u uw kleding te vaak wast, kan dit ertoe leiden dat kledingstukken veel sneller slijten dan normaal, wat betekent dat ze kunnen vervagen, krimpen en hun oorspronkelijke vorm verliezen.

Wat te doen in plaats daarvan: Tenzij het trainingsuitrusting is, hoeft het waarschijnlijk niet na elke draagbeurt te worden gewassen. Om de tijd tussen wasbeurten te verlengen, kunt u uw kleding borstelen (om vuil en bobbels te verwijderen) en het kledingstuk buiten laten luchten. Je kunt ook een aantal handige producten gebruiken om je kleding op te frissen.

  1. Vergeten de filter in uw wasmachine schoon te maken.

Dit kan een opeenhoping van vezels en bacteriën in uw machine veroorzaken, waardoor de was functionaliteit en -mogelijkheden afnemen. Om nog maar te zwijgen van het feit dat deze vezels zich kunnen hechten aan je andere kleding, wat betekent dat je misschien een pluisspoor door het huis krijgt!

Wat u in plaats daarvan kunt doen: Veel machines hebben cycli voor het reinigen van pluisjes of het uitspoelen van de machine, waardoor het net zo eenvoudig is als het indrukken van een paar knoppen.