Gordijn- en tapijtverzorging

Gordijn- en tapijtverzorging

De juiste verzorging voor gordijnen en tapijten

U doet er alles aan om uw leefomgeving proper en netjes te houden. Met vloeren poetsen, ramen lappen, stofzuigen en boenen komt u al een heel eind verder. Maar hoe zit het met uw gordijnen, rolgordijnen, stores en tapijten? ook de juiste verzorging voor gordijnen en tapijten is enorm belangrijk. Omdat het vaak over zwaardere stoffen gaat die u zelf niet kunt wassen, stelt u de reiniging ervan uit.

Vergeet niet dat gordijnen, rolgordijnen én tapijten - ondanks geregeld stofzuigen – broeihaarden van bacteriën zijn en er zich huismijten in nestelen. Ze absorberen ook alle nare geuren. Overtuigd dat wij kunnen zorgen voor de juiste verzorging voor gordijnen en tapijten? Contacteer O'PURO voor een vrijblijvend advies of offerte.

Belangrijke informatie over het reinigen van gordijnen.

Laatste update 2020

Raambekleding

Alle raambekleding die met water en zeep kan gereinigd worden, wordt in onze ateliers ook gewassen. Het grootste deel van het vuil op zonwering bestaat immers – in tegenstelling tot kledij – uit “stof” en is dus wateroplosbaar.

Gordijnen

Heel wat gordijnen worden echter vervaardigd uit ‘kwetsbaar textiel’ (linnen, zijde, wol, katoen, viscose en hun mengvezels) dat niet nat gereinigd mag worden. Om het vuil hieruit te verwijderen, met behoud van vorm, structuur, kleur en glans van uw gordijnen, maken wij gebruik van onze professionele kennis, jarenlange ervaring en moderne uitrusting voor chemisch reinigen.

Alle gereinigde gordijnen worden zorgvuldig gestoomd en op kapstok afgeleverd. Sommige overgordijnen zijn enorm groot, in dat geval zullen we de overgordijnen in onderaanneming geven bij een bedrijf die daarin gespecialiseerd is. Deze gereinigde gordijnen worden bij voorkeur geplooid en plat vervoerd.

Wat verstaan we onder krimp ?

Hoeveel een stof zal krimpen na wassen of chemisch reinigen wordt samen met de geadviseerde reinigingsmethode aangegeven op de labels die door de productleverancier worden voorzien.

Uit ervaring weten we dat deze informatie niet altijd correct is, dit zowel in positieve of negatieve zin. Bovendien kan ook stomen of strijken krimp geven.

We proberen de optimale reinigingsmethode voor uw gordijnen te kiezen waarbij we rekening houden met minimaal risico op krimp en een grondige reiniging van uw zonwering.

Het is ook zo dat uw gordijnen op elk van de samenstellende materialen een verschillende krimp kunnen vertonen. Daarom raden wij in sommige gevallen aan om de verschillende lagen waaruit uw gordijnen bestaan apart te laten confectioneren en met de haken in elkaar te hechten.

Sommige samengestelde (over)gordijnen – deze die uit meerdere materialen bestaan – zijn zelfs niet chemisch te reinigen omdat elk materiaal anders reageert op vocht, temperatuur, pH en oplosmiddel. Het onderhoud van uw gordijnen beperkt zich hier tot het op regelmatige basis voorzichtig stofzuigen.

Wilt u de juiste verzorging voor gordijnen en tapijten uitbesteden? Contacteer ons voor meer informatie via de knop hieronder.

Belangrijke informatie over het reinigen van gordijnen.

Opgelet : Zowel wassen als droogkuis kan resulteren in krimp. Een normale krimptolerantie is 2%. Een aantal stoffen staan erom gekend om meer krimp te geven zoals katoen, linnen en wol. In uitzonderlijke gevallen kan krimp oplopen tot 10%.

Veel voorkomende vlekken

Door wassen zal een beschadigde stof uiteraard niet herstellen.   Onder de frequent voorkomende  ‘blijvende vlekken’ vinden we o.a.:

  • verfvlekken: ook watergedragen verf is na aandrogen nog erg moeilijk te verwijderen!
  • vochtkringen: eenmaal vochtkringen gefixeerd zijn, staan ze voorgoed in uw stof.  Vergelijk het met kledij waarop je morst. Als je de vlek niet snel verwijdert, zal ze na enkele weken ook moeilijk of niet meer weg te halen zijn.
  • Schimmelplekken: schimmels bevatten natuurlijke kleurstoffen. Ze kleuren de vezel dan ook definitief.
  • Vetachtige vlekken op (voile) gordijnen die ontstaan zijn door inwerking van ammonia bij het wassen van de ramen. Dit is blijvende schade veroorzaakt door een chemische reactie.
  • Verticale gelige strepen op de zomen, achterzijde of voering van gordijnen.  Dit is blijvende schade veroorzaakt door zonlicht. De vezels zijn verkleurd en gedeeltelijk verdwenen (verstorven). Op termijn kan dit leiden tot verticale scheuren in de stof.

Hou uw kleding 'als nieuw' met onze 15 gratis tips: