Gordijn- en tapijtverzorging

Gordijn- en tapijtverzorging

U doet er alles aan om uw leefomgeving proper en netjes te houden. Met vloeren poetsen, ramen lappen, stofzuigen en boenen komt u al een heel eind verder. Maar hoe zit het met uw gordijnen, rolgordijnen, stores en tapijten? Omdat het vaak over zwaardere stoffen gaat die u zelf niet kunt wassen, stelt u de reiniging ervan uit.

Vergeet niet dat gordijnen, rolgordijnen én tapijten - ondanks geregeld stofzuigen – broeihaarden van bacterieën zijn en er zich huismijten in nestelen. Ze absorberen ook alle nare geuren. Overtuigd dat uw gordijnen of tapijten eens grondig worden verzorgd Contacteer O'PURO voor een vrijblijvend advies of offerte.

Belangrijke informatie over het reinigen van gordijnen.

Alle raambekleding die met water en zeep kan gereinigd worden, wordt in onze ateliers ook gewassen. Het grootste deel van het vuil op zonwering bestaat immers – in tegenstelling tot kledij – uit “stof” en is dus wateroplosbaar.

Heel wat gordijnen worden echter vervaardigd uit ‘kwetsbaar textiel’ (linnen, zijde, wol, katoen, viscose en hun mengvezels) dat niet nat gereinigd mag worden. Om het vuil hieruit te verwijderen, met behoud van vorm, structuur, kleur en glans van uw gordijnen, maken wij gebruik van onze professionele kennis, jarenlange ervaring en moderne uitrusting voor chemisch reinigen.

Alle gereinigde gordijnen worden zorgvuldig gestoomd en op kapstok afgeleverd. Sommige overgordijnen zijn enorm groot, in dat geval zullen we de overgordijnen in onderaanneming geven bij een bedrijf die daarin gespecialiseerd is. Deze gereinigde gordijnen worden bij voorkeur geplooid en plat vervoerd.

Opgelet : Zowel wassen als droogkuis kan resulteren in krimp. Een normale krimptolerantie is 2%. Een aantal stoffen staan erom gekend om meer krimp te geven zoals katoen, linnen en wol. In uitzonderlijke gevallen kan krimp oplopen tot 10%.

 

Wat verstaan we onder krimp ?

Hoeveel een stof zal krimpen na wassen of chemisch reinigen wordt samen met de geadviseerde reinigingsmethode aangegeven op de labels die door de productleverancier worden voorzien.

Uit ervaring weten we dat deze informatie niet altijd correct is, dit zowel in positieve of negatieve zin.
Bovendien kan ook stomen of strijken krimp geven.

We proberen de optimale reinigingsmethode voor uw gordijnen te kiezen waarbij we rekening houden met minimaal risico op krimp en een grondige reiniging van uw zonwering.

Het is ook zo dat uw gordijnen op elk van de samenstellende materialen een verschillende krimp kunnen vertonen. Daarom raden wij in sommige gevallen aan om de verschillende lagen waaruit uw gordijnen bestaan apart te laten confectioneren en met de haken in elkaar te hechten.

Sommige samengestelde (over)gordijnen – deze die uit meerdere materialen bestaan – zijn zelfs niet chemisch te reinigen omdat elk materiaal anders reageert op vocht, temperatuur, pH en oplosmiddel. Het onderhoud van uw gordijnen beperkt zich hier tot het op regelmatige basis voorzichtig stofzuigen.

Hou uw kleding 'als nieuw' met onze 15 gratis tips: