+32-52-372682   info@opuro.be

Tips & Avies

Kleding- en textielonderhoud is een vak apart. Met onderstaande adviezen hoopt O’PURO een antwoord te geven op de meest courante vragen om uw dierbare kleding in goede staat te houden. Nog meer professionele tips vindt u op de http://www.fbt-online.be , de website van de Federatie van Belgische Textielverzorgers (FBT) waarvan O’PURO lid is.

Iedereen wil liefst zo gezond mogelijk door het leven gaan. Een aantal basisleefregels helpt ons daarbij. Roken is slecht voor onze gezondheid. Als we onze tanden niet poetsen, krijgen we gaatjes. Te veel onverzadigde vetten zijn slecht voor ons hart. Zo kunnen we nog even doorgaan. Als we deze basisregels niet respectereen, zijn alle gezondheidsinitiatieven en medicijnen nutteloos.

Om kleding en textiel „gezond” te houden zijn er ook enkele basisregels van toepassing. Kortom, de hiernavolgende O’PURO tips zijn slechts realistisch als aan basisregel nummer 1 consequent wordt voldaan.

Basisregel nummer 1: reinig kleding zo snel mogelijk als u een vlek hebt gemaakt

Om te voorkomen dat vlekken zich in de stof vastzetten, moeten die zo snel mogelijk verwijderd worden. Als bevuilde kleding een week in de wasmand of op de achterbank in de wagen blijft liggen, kunt u niet verwachten dat een wasmiddel of een droogkuisbeurt 100% slaagkans geeft.

Lees steeds het onderhouds- en samenstellingsetiket in kledingstukken

De samenstelling van textiel wordt steeds complexer. Raadpleeg daarom het onderhoudsetiket alsook het samenstellingsetiket om na te gaan hoe u het kledingstuk best reinigt. Zie onze onderhoudssymbolen.

 

Wasmiddelen

Gebruik de aangegeven hoeveelheid wasmiddel en wasverzachter;  niet meer, maar ook niet minder! Breng een wasproduct nooit rechtstreeks op kleding aan want dit kan vlekken maken, tenzij een ontvlekkingsmiddel waarvan de gebruiksaanwijzing dit zo stelt. Laat de wasmachine minstens één keer per maand op 95 graden draaien, mét 1½ kopje huishoudsoda dat u eerst in heet water oplost en dan aan de lege wastrommel toevoegt.

Daarna laat u de machine nog een keer op 95 graden draaien zonder soda. Dit voorkomt verstopping door zeepresten én de “vetluis” bacterie die ongename geurtjes en lichte en/of donkere vlekken in kleding veroorzaakt. De filter, het zeepbakje én de rubberen boord van de deuropening dienen geregeld gereinigd te worden. Neem gerust een kijkje in onze webshop voor unieke wasproducten voor alle kleding & stoffen !

Drogen en strijken

Gebruik geen droogkast voor uw luxe kleding. Fijne stoffen kunnen in de droogkast enorm krimpen. Kleding altijd binnenste buiten strijken en donkere stoffen eventueel met behulp van een doek. Randen van hemdsboorden en -kragen strijkt u niet of heel voorzichtig met een doek ertussen.

Zo voorkomt u vroegtijdige slijtage en verkleuring.

Selecteer wasgoed op kleur en materiaal

Witte kleding niet met witte handdoeken wassen, anders wordt die grauw. Draai kledingstukken binnenste buiten en sluit ritsen om beschadiging aan andere kleding te voorkomen.

Kleurwas

Felle en donkere kleuren kunnen op lichte stoffen afgeven. Voorafgaand aan de eerste wasbeurt dient u dergelijk textiel ca. 3 uur in een emmer koud water te laten staan met 1½ kopje natuurazijn uit ons wasverzorgingsgamma én twee eetlepels zout. Ook hier de kleding binnenste buiten keren en wassen met de helft van het voorgeschreven delicate wasmiddel uit ons gamma, verkrijgbaar in de O’PURO webshop en verkooppunten.

Witte kleding

Witte kleding met gekleurde stiksels, borduursels of een gekleurde opdruk, kunt u met witte kledingstukken wassen. Binnenste buiten keren en wassen met een kleurwasmiddel. Wasmiddelen voor witte was veroorzaken het “uitlopen”. De kleding onmiddellijk na de wasbeurt uit de wasmachine halen om eveneens het “uitlopen” te vermijden.

Kleding met opdruk

Altijd binnenste buiten wassen op max 30 graden met een delicaat wasmiddel verkrijgbaar in onze webshop. Nooit in de droogkast drogen en altijd binnenste buiten strijken op lage temperatuur.

Sjaals van en met zijde, modal (= cellulose vezels) en andere dunne delicate stoffen

Delicate stoffen luchten kan al een gevoel van frisheid geven. Maar als u ze toch in de was wil doen, lees dan eerst grondig de wasinstructie. Eventueel een paar minuten in koud water wassen met een beetje wasmiddel voor delicate was verkrijgbaar in onze webshop. Daarna spoelen, niet wringen.

Wikkel de delicate stof in een handdoek en druk het water er zachtjes uit. Trek het kledingstuk daarna voorzichtig terug in vorm. Bescherm uw zijden en delicate kleding door mottenpapier of mottenballen in uw kleerkast te gebruiken.

Jeans kleding

Raw denim (ongewassen jeans) in donkere indigo-kleuren geven af op lichte stoffen. Voor het eerste gebruik, laat u het jeans kledingstuk binnenste buiten een nachtje in een emmer koud water met 1½ kopje natuurazijn staan. Zo wordt de kleur gefixeerd en zal die minder afgeven op andere kleding. 100% resultaat kunnen we echter niet garanderen.

Donkere jeans zo weinig mogelijk wassen en eerder luchten. Jeans in lichte kleuren kunt u wassen met het kleurwasmiddel Signature, donkere jeans met het donkerwasmiddel Denim uit het The Laundress gamma verkrijgbaar in de O’PURO webshop en verkooppunten. Wassen op maximum 30 graden. Te hoge temperaturen kunnen het  lederen merk-enseigne doen krimpen of uitlopen op de kleding.

Overlaad de wasmachine niet, want dit veroorzaakt onherstelbaar zichtbare witte strepen in de jeansstof. Jeans best niet drogen in de machine. In een te volle droogkast loopt de temperatuur te hoog op en kan het lederen merk-enseigne eveneens krimpen of verkleuringen veroorzaken.

Kledingstukken met elastane (stretch)

Steeds meer bovenkleding en broeken bevatten elastane. Dergelijke kledingstukken best binnenste buiten keren, wassen met het 30 graden fijnwasprogramma en een wasmiddel voor delicate was uit het The Laundress gamma verkrijgbaar in de O’PURO webshop en verkooppunten.

Strijken op lage temperatuur. Hoge temperaturen verharden de elastane waardoor de stof kan scheuren na enkele keren strijken.

Leder

Leder is geen leer! Eerst even twee begrippen definiëren. Leder is het edel materiaal, terwijl leer refereert aan synthetisch materiaal, kunststof. Hierna hebben we het over leder. Het samenstellings- en onderhoudsetiket in uw kledingstuk zal bevestigen of het over echt leder of over de kunststof ‘leer’ gaat. Bescherm lederen kleding tegen overmatig zonlicht. Achter glas in de auto of een venster bij een garderobe, zal leder snel verkleuren.

Lederen kleding kan ook niet goed tegen regen! Bescherm een nieuw lederen kledingstuk direct na aankoop door twee keer (met een interval van twee uur) met een waxlederspray (glad leder) of een impregneerspray zonder wax (suède/daim/ruw leder) te behandelen. Hang een lederen jas of vest altijd op een hanger. Schapen- en geitenleder zijn droger dan rundsleder en dienen vaker ingespoten te worden.

Indien leder regelmatig wordt behandeld zal het niet uitdrogen en is er minder kans op vlekvorming door regen.

Kostuums en mantels

Hang een kostuum of mantel na een dag dragen netjes op een kleerhanger. Zorg dat een kostuum voldoende vrij hangt om kreuken te voorkomen. Hang een jas of vest ook in de auto op, zodat die tijdens de autorit niet uit de plooi geraken. Reinig een kostuum nooit zelf, laat het na het dragen luchten en vertrouw de reiniging toe aan O’PURO, de groene droogkuis.

Ook vlekken laat u door O’PURO verwijderen. U kunt een kostuum laten opfrissen en opstrijken tegen verlaagd tarief door onze ervaren strijksters. Kostuums zijn vaak o.m. van wol gemaakt en verdragen bijgevolg geen regen. Draag daarom een overjas of gebruik een paraplu!

Wasvoorschriften voor wol

Bescherm uw wollen kleding door mottenpapier of mottenballen in uw kleerkast te gebruiken. Na het dragen van een wollen kledingstuk laat u dit best plat rusten zodat de wol terug in vorm kan komen. Wol heeft vlekwerende eigenschappen omdat het wolvet (lanoline) inhoudt en moet daarom maar zelden gewassen worden. U kunt het kledingstuk beter luchten in de buitenlucht, uit de zon. Mist, ochtenddauw of waterdamp in de badkamer zijn zeer goed voor wol!

Was wollen kleding volgens het wasvoorschrift en uiteraard met het wolwasprogramma, best in koud water, op een laag toerental. Gebruik een vloeibaar wasmiddel voor delicate was uit het The Laundress gamma verkrijgbaar in de O’PURO webshop en verkooppunten. Deze wasmiddelen bevatten geen agressieve ingrediënten en zijn uitermate geschikt voor wol. Een kleine hoeveelheid wasmiddel volstaat zodat de wol zijn natuurlijke beschermlaag behoudt. Wol vraagt geen wasverzachter.

Was wollen kleding apart, kledingstukken moeten los kunnen bewegen in de trommel. Als de kleding nog te nat is door het lage centrifugetoerental, zet de wasmachine dan nog één minuut op afpompen of centrifugeren met een hoog toerental. Hierdoor krijgt de wolvezel haar volume terug en droogt het kledingstuk sneller.

LET OP:  het programma duurt normaal ongeveer 7 minuten maar in het geval van wol mag dit absoluut niet. Te lang centrifugeren beschadigt het kledingstuk! Haal de kleding na het wasproces onmiddellijk uit de wasmachine en laat het liefst liggend drogen, uit de buurt van een warmtebron.

Laad de wasmachine en de droogkast niet te vol

Idealiter kunt u uw hand boven in de machine vrij heen en weer bewegen. Laat vochtige kleding niet te lang in de wasmachine. Kleuren kunnen dan “uitlopen”.

Bespaar op elektriciteit

Elektriciteit wordt alsmaar duurder en schaarser. Doe de was bij voorkeur ’s avonds vanaf 22u en geniet van het voordeeltarief. Als de wasmachine ’s nachts draait, stel dan uw klok in zodat u na afloop van het wasprogramma de was kunt drogen. De meeste kleding kunt u op max 30 graden wassen. Zo bespaart u elektriciteit.
Droogzwieren bij een lager toerental veroorzaakt minder slijtage aan uw kleding.

Wil je meer informatie over onze diensten?

Alle aankopen in de webshop dienen steeds in de winkel afgehaald te worden. Dismiss